Ανησυχία για τις επιδοτήσεις από τους παραγωγούς ελαιολάδου

Ανησυχία για τις επιδοτήσεις από τους παραγωγούς ελαιολάδου

Καταχώρηση 2013/05/04

Ανησυχία για τις επιδοτήσεις από τους παραγωγούς ελαιολάδου

Ιδιαίτερα ανήσυχη για τα σενάρια, που δεν διαψεύδονται, και στα οποία με τη νέα ΚΑΠ εξισώνεται η επιδότηση ενός στρέμματος ελιάς με ένα στρέμμα σιτάρι ή βαμβάκι είναι η «Ομάδα Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής Ελιάς Νομού Χανίων».
 
Σε συνέντευξη τύπου τα μέλη της Ομάδας παρουσίασαν τα 11 σημεία με τις θέσεις τους αναφορικά με ζητήματα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου.
 
Ειδικότερα όμως σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις όπως τόνισε ο τεχνικός σύμβουλος της Ομάδας κ. Νίκος Μαραγκουδάκης «εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή της με τα σενάρια τα οποία φαίνεται να εξισώνεται με τη νέα Κ.Α.Π. η επιδότηση μεταξύ ενός στρέμματος ελιάς και ενός στρέμματος σκληρού σίτου ή βάμβακος.
 
Η πρόταση της ομάδας είναι να χωριστεί η χώρα σε περιφέρειες ανάλογα την καλλιέργεια και η επιδότηση στο στρέμμα ανά καλλιέργεια να εξαρτάται από τις Μ.Α.Ε. (μονάδες ανθρώπινης εργασίας). 1 ΜΑΕ= 1.750 ώρες εργασίας, παραδείγματος χάρη στην ελαιοποιήσιμη ελιά 1 ΜΑΕ αντιστοιχεί σε 39,7 στρέμματα ελιάς, ενώ στον σκληρό σίτο 875 στρέμματα και στο βαμβάκι 97,2 στρέμματα. Άρα η αναλογία της επιδότησης ανά στρέμμα θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία των ΜΑΕ, η οποία είναι: Σιτάρι 1, βαμβάκι 9, ελιά ελαιοποιήσιμη 22».
 
Για το ίδιο ζήτημα ο πρόεδρος της Ομάδας κ. Θεμιστοκλής Περβολιανάκης υπογράμμισε πως «οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές για τους παραγωγούς ελαιολάδου. Δεν μπορούν να μας συγκρίνουν με το στάρι της Θεσσαλίας καθώς η ελιά έχει πολύ περισσότερη δουλειά και έξοδα».